9-kludas-gipsa-plaksnu-suvju-aizpildisana

9 KĻŪDAS ĢIPŠA PLĀKŠŅU ŠUVJU AIZPILDĪŠANĀ

9-kludas-gipsa-plaksnu-suvju-aizpildisana

Mēs labprāt mācāmies no savām kļūdām. Šajā rakstā mēs ne tikai nosaucam kļūdas, kādas tiek pieļautas, špaktelējot ģipškartona plākšņu virsmas, bet arī iesakām jums, kas jādara, lai no tām izvairītos. Pateicoties šiem, ieteikumiem ģipškartona plāksnēm starpsienās, piekaramajos griestos un citos celtniecības elementos būs gluda virsma bez plaisām plākšņu savienojumu vietās.

  1. KĻŪDA: NEPAREIZA VIRSMAS SAGATAVOŠANA Risinājums: No sākotnēji gatavām slīpajām malām ir kārtīgi jānoņem putekļi, bet grieztās malas jāsamitrina ar ūdeni.

  2. KĻŪDA: NEPIEMĒROTAS ŠPAKTEĻMASAS IZMANTOŠANA Risinājums: Lai izvairītos no nepiemērotu materiālu izmantošanas, jālieto špakteļmasu komplekts,

kas ir iekļauts pilnā sausās apdares sistēmā.

Ja šuvju aizpildīšanai tiks izmantota armējošā lente, labāk lietot komplektu, kas sastāv no NIDA Starts (Start) un NIDA Finišs (Finisz) špakteļmasām. Ja šuvju aizpildīšana tiks veikta bez armējošās lentes, tad ir vērts lietot NIDA Max un NIDA Finišs (Finisz) komplektu.

Abos gadījumos ir jāievēro masas sajaukšanas un uzklāšanas principi, kas ir aprakstīti uz iepakojumiem.

  1. KĻŪDA: NEPAREIZI PIEMĒROTA ARMĒJOŠĀ LENTE Risinājums: Špaktelēšanai vērts izmantot stiklašķiedras (vilnas) vai papīra lenti.

Jāatceras, ka papīra lente nodrošina visaugstāko šuves izturību, taču tās apstrāde ir mazliet darbietilpīgāka – tā ir jāsamitrina pirms uzklāšanas. Darbam ar to nepieciešamas iemaņas.

  1. KĻŪDA: PĀRĀK ZEMA VAI AUGSTA TELPAS TEMPERATŪRA Risinājums: Minimālā temperatūra, kurā var sākt šuvju aizpildīšanu, ir +10 grādi pēc Celsija skalas. Līdz pilnīgai špakteļmasas izžūšanai, temperatūrai telpā jābūt stabilai un tā nedrīkst būt pakļauta būtiskām svārstībām.

Ziemā ieteicams veikt šuvju aizpildīšanu, kad ēka tiek apkurināta.

  1. KĻŪDA: PĀRĀK ZEMS VAI AUGSTS GAISA MITRUMS Risinājums: Špaktelēšana jāveic pēc tam, kad ir pabeigta visa veida mitrā apdare (apmetumi, kloni, utt.). Pēkšņas mitruma izmaiņas telpās špakteļmasu žūšanas laikā ir viens no biežākajiem plaisu rašanās iemesliem.

  2. KĻŪDA: PRECIZITĀTES TRŪKUMS, UZKLĀJOT ŠPAKTEĻMASU Risinājums: Izmantojot tērauda ķelli, uzmanīgi jāpiepilda šuve ar špakteļmasu. Materiāls jāuzklāj uz šuves šķērseniski tā, lai nepieļautu tukšumu veidošanos zem plānā ģipša kārtas.

Katru nākamo kārtu var uzklāt pēc iepriekšējā slāņa savienošanās.

Uzmanīgi jāievēro uz špakteļmasas iepakojuma sniegtā informācija.

9-kludas-gipsa-plaksnu-suvju-aizpildisana
  1. KĻŪDA: NEPAREIZI PIEMĒROTS ŠPAKTELĒŠANAS VEIDS 9 chyb pocas skarovania Risinājums: Vairumā gadījumu apmierinošu virsmas kvalitāti nodrošina tā sauktais ”špaktelēšanas standarts” jeb tikai garenvirziena un šķērsvirziena šuvju špaktelēšana starp ģipškartona plāksnēm.

Ja ģipškartona plāksnes virsma atrodas paralēli gaismas avotam (piem., stikla fasādei vai balkona logam perpendikulāra siena vai tāda siena, uz kuras tiks stiprinātas lampiņas ar gaismas virzienu uz augšu vai leju utt.), šāda špaktelēšana var izrādīties nepietiekama. Pa špaktelēto virsmu slīdošs gaismas stars padarīs redzamas visas nepilnības, kas standarta apgaismojumā būtu neredzamas. Šādas vietas uz sienas vai griestiem jāatrod pirms darba uzsākšanas

un jāšpaktelē tām līdzās visa ģipškartona plākšņu platība.

  1. KĻŪDA: DILATĀCIJAS NEESAMĪBA CELTNIECĪBAS ELEMENTĀ Risinājums: Ik pa 15 m jāveic ģipškartona plāksnes virsmas dilatācija, no kuras tiek būvēta nodalījuma siena vai arī piekaramie griesti. Karkasa ēkās šādai dilatācijai jābūt ik pa 10 m.

  2. KĻŪDA: NEATBILSTOŠA ĢIPŠKARTONA PLĀKŠŅU UZGLABĀŠANA Risinājums: Mitru ģipškartona plākšņu špaktelēšana ir biežs šuvju plaisāšanas un citu sausās apdares problēmu cēlonis. Lai to novērstu - īpaši rudenī un ziemā - ģipškartona plāksnes jāuzglabā telpās. Ieteicamais ”karantīnas” periods ir vismaz 48 stundas pirms uzstādīšanas. Ģipškartona plāksnes ir jānovieto horizontāli uz paletes vai koka paliktņiem ik pēc 35 cm.

< Back

 

 

Inovatīvi, gudri un efektīvi risinājumi

Pārbaudīti un sertificēti risinājumi

Nodošanās ilgtspējīgai būvniecībai