kad-ir-verts-apsvert-so-tehnologiju-pielietojumu-majas-celtnieciba

KARKASA ĒKA – KAD IR VĒRTS APSVĒRT ŠO TEHNOLOĢIJU PIELIETOJUMU MĀJAS CELTNIECĪBĀ?

kad-ir-verts-apsvert-so-tehnologiju-pielietojumu-majas-celtnieciba

Uz šo jautājumu ir vairākas atbildes. Tālāk mēs centīsimies tās uzskaitīt. Nevienai problēmai nav universālu risinājumu, jo viss ir atkarīgs no konkrētiem apstākļiem. Vispirms, neatkarīgi no konkrētās situācijas, ir jāapsver visi ārējie faktori (gan pozitīvie, gan negatīvie) un iespējas tos izmantot vai minimizēt zaudējumus. Tas pats, protams, attiecas arī uz tehnoloģijas izvēli, kuru mēs plānojam izmantot mājas būvniecībā. Katrai tehnoloģijai ir savas priekšrocības un trūkumi, un katra no tām apmierinās dažādas lietotāju vēlmes.

kad-ir-verts-apsvert-so-tehnologiju-pielietojumu-majas-celtnieciba

KAD IR VĒRTS APSPRIEST KARKASA ĒKAS BŪVNIECĪBU? Karkasa sistēma būtiski atšķiras no visām citām būvniecības tehnoloģijām. Pateicoties metodēm, kas nav raksturīgas citiem celtniecības paņēmieniem, tā ir ideāls papildinājums plaša spektra risinājumiem. Tomēr, un to var arī teikt par visam pārējiem tehnoloģijām, tas nav ideāls risinājums visiem apstākļiem un ne visiem ir piemērots.

JA LAIKS IR SVARĪGS FAKTORS, TAD KARKASA SISTĒMA BŪS PAREIZĀ IZVĒLE Karkasa ēka – kad ir vērts apsvērt šo tehnoloģiju pielietojumu mājas celtniecībā? Karkasa konstrukcija ir viena no ātrākajām tehnoloģijām. Ķieģeļu tehnoloģijas gadījumā mēs runājam par mēnešiem, tajā pašā laikā koka karkasa veidošana ir tikai dažu dienu jautājums.

Būves pamats šeit ir vienīgais „mitrais” elements, kam ir nepieciešams ūdens un smaga iekārta, kā arī gaidīšanas laiks, kamēr tiek sasniegta pilna nestspēja. Visas pārējās karkasa ēkas sastāvdaļas var noslogot ar citam elementiem tūlīt pēc montāžas.

Arī plānošana kļūst ievērojami vienkāršāka. Pateicoties modernām rūpnieciskām tehnoloģijām, visi konstrukciju elementi tiek izgatavoti gandrīz ar laboratorijas precizitāti. Par to var pārliecināties, piemēram, pasūtot un uzstādot logu un durvju rāmjus.

Mūrēšanas tehnoloģijas gadījumā vispirms jāmūrē sienas ar logu un durvju ailēm. Tad vajag izsaukt kokapstrādes ražotāja speciālistu, lai veiktu mērījumus un tikai tad sākas ražošana, kas parasti ilgst 6 līdz 8 nedēļas. Šāda situācija skaidrojama ar ķieģeļu sienu zemo precizitāti. Investoram tas nozīmē ilgstošas dīkstāves.

Karkasa konstrukcijas gadījumā durvju un logu aiļu izmēri tiek uzdoti jau projektēšanas stadijā, zinot, ka karkasa detaļas tiek izgatavotas ar milimetra precizitāti. Tādēļ galdniecības izstrādājumus var pasūtīt paralēli karkasa elementiem, kas investoram būtiski saīsina darba laiku objektā. Līdz pat diviem mēnešiem.

IZVĒLIETIES KARKASA SISTĒMU, JA PLĀNOJAT BŪVĒT ĒKU AR VIENKĀRŠU PLĀNOJUMU Gandrīz visu var uzbūvēt, izmantojot karkasa tehnoloģiju. Ar koka konstrukcijām var pārsegt gandrīz jebkuru laidumu. Tam palīdz arī līmēti koksnes materiāli un citas moderna profila sijas. Tomēr no ekonomiskā viedokļa karkasa sistēma vislabāk sevi pierāda vienkāršas konstrukcijas gadījumā ar ierobežotu jumta pārseguma platību. Tad ir iespējams pilnībā izmantot visas šīs tehnoloģijas priekšrocības, un tajā pašā laikā būvniecības izmaksas nebūs nepārvarams šķērslis.

Tomēr, ja plānojat māju ar sarežģītu fasādes formu un jumta ģeometriju, kā arī lielus jumta posmus, tad ēkas konstrukcijā izmaksas, iespējams, pārsniegs priekšrocības, ko sniedz šādas būvniecības sistēmas izvēle. Bet nevajadzētu aizmirst par jauktas konstrukcijas izvēli. Strukturālo sienu un smago griestu, kā arī tērauda elementu kombinācija ar karkasa sienām, protams, ir iespējama un daudzos gadījumos tā darbojas perfekti. Šāda veida projekts prasa pieredzējušo dizaineru, augstas investora koordinācijas prasmes un projekta vadītāju, kurš izpildīt šādu uzdevumu.

kad-ir-verts-apsvert-so-tehnologiju-pielietojumu-majas-celtnieciba

JA MĒS VĒLAMIES PILNĪGI KONTROLĒT TELPAS MIKROKLIMATU Karkasa ēka – kad ir vērts apsvērt šo tehnoloģiju pielietojumu mājas celtniecībā? Karkasa sienām raksturīga ļoti zema siltumietilpība un ļoti efektīva siltumizolācija. Tas nozīmē, ka telpā var uzturēt pastāvīgu temperatūru ar nelielu un nemainīgu enerģijas patēriņu. No vienas puses, karkasa ēkai ir raksturīga ļoti liela energoefektivitāte, bet no otras puses - esošo telpas temperatūru var ļoti viegli un ātri mainīt, jo sienas nesaglabā daudz siltumenerģijas. Tātad temperatūru ir iespējams ļoti ātri samazināt. Sienas arī absorbē maz siltuma no iekšējā gaisa, tāpēc telpa ātri sasilst.

Karkasa māja būs perfekta, piemēram, tiem kuri bieži atstāj māju vai arī sezonas ēkām - piemēram, slēpotāju patvērums kalnos. Pateicoties tam, ka visām sienām (gan ārējām, gan iekšējām) var būt gandrīz vienlīdz labi izolācijas parametri - jūs varat arī brīvi pielāgot temperatūru atsevišķām telpām un to viegli mainīt. Karkasa ēka ir labi savietojama ar kondicionēšanas sistēmām. To ekspluatācijas ietekme būs jūtama daudz ātrāk nekā ķieģeļu ēkās, turklāt iekārtu jauda var būt ievērojami mazāka. Tas, savukārt, būtiski samazinās elektroenerģijas patēriņu.

Tomēr, lai pilnībā izmantotu visas iepriekš minētās priekšrocības, karkasa ēkai jābūt aprīkotai ar mehānisko ventilācijas sistēmu ar siltuma reģenerāciju. Tāpat ir vērts apsvērt iespēju investēt zemes siltumsūknī.

IZVĒLĒTIES KARKASA SISTĒMU, JA SVARĪGA TĪRĪBA UN ELASTĪGS TELPAS PLĀNOJUMS Nav nekāds noslēpums, ka tā saucamās tradicionālās tehnoloģijas ir saistītas ar netīrību. Mūrēšana, griestu un grīdu betonēšana un apmetuma darbi atstāj lielu putekļu daudzumu un dažāda veida atkritumus. Vēl vairāk atkritumu rodas, ja tādas konstrukcijas tiek nojauktas. Tā, protams, nav liela problēma, būvējat jaunu māju uz liela zemes gabala. Tomēr, atjaunot jau apdzīvotu ēku, vai arī ja ir iepriekš zināms, ka uzceltā māja pēc kādā laikā tiks pārbūvēta - ir vērts domāt par karkasa sistēmu. Pateicoties tam, vienas kopīgas bērnu istabas sadalīšana divās mazākās, kad bērni paaugas un katram vajag savu istabu, vai dzīvojamās istabas un biroja apvienošana, kad birojs vairs nav nepieciešams - notiek vienkārši un samērā tīri. To pašu var teikt arī par visas instalācijas pārnešanu.

< Back

 

 

Inovatīvi, gudri un efektīvi risinājumi

Pārbaudīti un sertificēti risinājumi

Nodošanās ilgtspējīgai būvniecībai